Zaman zaman masal kitaplarında ya da davetiyelerde, tebrik kartlarında pop-up resimli sayfalara rastlamışsınızdır. Yaşımız kaç olursa olsun, kitabın arasından aniden çıkan 3 boyutlu bir tasarım ile karşılaştığımız zaman yüzümüz gülümser. Özellikle çocuklar, masal kitaplarında bu 3 boyutlu görsellerle karşılaştığı zaman o hikaye kitabını okumak, en sevdikleri oyuncağıyla oynamak kadar zevk verir onlara 🙂 Bizlerin bile bu kartları beğendiğimiz için saklamışlığımız vardır 🙂 Siz de çocuklarınıza ve sevdiklerinize mini pop-up kitap veya kartlar hazırlayarak süpriz yapmaya ne dersiniz?
Pop kitap nasıl hazırlanır? Basit gibi geliyor aslında ama zorluğu kitabı nasıl bir hikaye ile hazırlamak istediğinize bağlı. Kitapçığınızı basit pop-up teknikleriyle mi yoksa daha detaylı şekillerle mi hazırlamak istediğiniz önemli. Tabi ki başlangıçta kolay işlerle başlayacağız. Sonrasında çalışmalarınıza zaman ayırmak istedikten sonra her şeyi yapabilmeniz mümkün. Zor ve karmaşık denilebilecek desenlerle pop-up kitap yapmak, bir günde hazırlayabileceğiniz bir şey değil. Biraz sabır, dikkat, özen ve tabi ki kağıt gerektiriyor 🙂 Yaptığınız tasarımın daha da özgün olmasını istiyorsanız kullanacağınız kağıtları evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Adım Adım Pop-up Kitap Yapımı
Kağıt mühendisi olun
Eğer karmaşık 3 boyutlu pop-up tekniklerini kullanarak bir proje yapmak istiyorsanız, bunu gerçekleştirmek uzun bir zaman ve alıştırmalar yaparak becerinizi geliştirmeyi gerektiriyor. Bu yüzden bir kağıt mühendisi olmanız gerekiyor diyoruz 🙂 Etkileyici bir pop-up kitabı oluşturabilmek, daima kendinizi bu konuda nasıl geliştirdiğinizle alakalıdır. Biraz da yaratıcılık, en güzel pop-up kitaplardan bazıları sadece temel pop-up teknikleri kullanılarak yapılmış 🙂
Temel bilgilerle başlayın
En iyi pop-up kitabınızı oluşturmak için öncelikle temel bilgilerle başlamanız gerekiyor. Temel pop-up tekniklerinin nasıl işlediğini öğrenin ve anlamayı deneyin. Kağıt neden bu şekilde kıvrılıyor? Şekil ve ebatlarda oynamanın ne gibi bir etkisi oluyor? Denemelerinizi incelemeniz, test etmeniz ve yaptığınız pop-up’ları iyileştirmeniz gerekiyor. Bunun için tekrar tekrar, sıkılmadan denemeler yapmanız gerekiyor. Tıpkı gitar çalmayı öğrenmek gibi, bir şarkıyı çalmadan önce akorlarını öğrenmek zorundasınız. Pop-up tekniğinin temellerini öğrenmek için internetteki videolardan da yararlanabilirsiniz. Bir de David Carter – Elements of Pop-up diye yabancı bir kitap var. İngilizcesi olanlara tavsiye edilir 🙂 İçerisinde tüm pop-up tekniklerinin çalışma örneklerini de içeren bir kitap. Bu işi ileride gerçekten profesyonel bir hale getirmeyi düşünüyorsanız, tüm bu temel şablonları deneyerek başlamalısınız.
Bir hikaye veya konsept düşünün
Pop-up’larınızı tasarlamaya başlamadan önce, hazırlamak istediğiniz kartın veya kitabın içeriğini tasarlamanız gerekir. Bu adım pop-up kitabınızı oluşturmaya başlamadaki 2. adımınız olacaktır. Güzel bir kitap oluşturmak istiyorsanız iyi bir planlama gerekiyor. Bir hikaye veya konsept oluşturmak bu anlamda planınızın temelini oluşturur ve iyi düşünülmelidir. Belirlediğiniz konuyu pop-up sayfalara çevirmek mümkün olacak mı? Kitabınız pop-uplar ve metinlerin bir karışımı mı olacak, yoksa sadece pop-uplar mı hikayeyi anlatacak? Bu kitabı yapmak istediğiniz kitle kim? Çocuklar mı? vs. başlamadan önce sormanız gereken önemli sorulardır.
Hangi teknikleri kullanacağınıza karar verin
Pop-up kitabınızın ne gibi bir hikayesi veya konsepti olacağına karar verdiğinizde, hangi pop-up teknikleri kullanacağınıza ilişkin bir araştırma ve plan da yapabilirsiniz. Temelleri daha önce öğrendiğiniz için artık gerçekleştirebileceğiniz şeylere bakabilirsiniz. Hikayeniz için hangi teknikler daha uygun olacak? Derinlik ve hareket oluşturmak için ne tür bir pop-up kullanmak gerekir? Resimler veya desenler ekleyerek temel pop-up tekniklerini muhteşem bir görsele dönüştürebilirsiniz. Örneğin: Bir pop-up tekne oluşturmak isterseniz, suda yüzen bir teknenin yanılsamasını yaratmak için basit bir V katlı pop-up tekniği kullanarak üzerine resmini çizmeyi yada yapıştırmayı tercih edebilirsiniz. Veya zor yolu seçebilir ve daha gelişmiş bir tekne çizimini pop-up’a dönüştürebilirsiniz. V katlı pop-up tekniğinin iyi görünmesi için güzel resimlere ihtiyacınız olacaktır.
Denemeler ve eskiz aşaması
Artık kitabınızın yapımı hakkında bir hikayeniz ve fikirleriniz var. Şimdi denemelere başlamanın tam zamanı! Önce pop-up’ın şekline ve yaptığınız kesimler ile çalışıp çalışılmadığına bakmanız gerekir. Konsept resmin kaba taslak eskizlerini yapın ve bunları pop-up gibi görünen 3D kağıt görüntülerine dönüştürmeye çalışın. Bu noktada, bir pop-up’ın ne kadar iyi veya kötü çalıştığı konusunda endişelenmeyin, ancak ilerleyen aşamalarda başarıya ulaşmanız gerektiğini de unutmayın:) İlk tasarımınızı oluşturduktan sonra tasarımınızın detaylarına inebilir ve pop-up mekanizmaları üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Boyut ve kompozisyonlarla çeşitli denemeler yapın. Sayfa içerisine girip çıkmasının ne kadar düzgün olduğunu test edin ve daha iyi olana kadar yenisini oluşturmaya devam edin. Harika görünen sağlam bir pop-up mekanizması oluşturana kadar bu işlemi tekrar tekrar uygulayın. Projenizde sayfa sayfa ilerleyerek çalışmaya özen gösterin ancak bir sayfa üzerinde çok takılırsanız hikayenin daha kolay başka bir sayfasına geçebilirsiniz.
Fazladan yeni öğeler ve detaylar ekleme
Ana açılış kapanış formalarını sıkıntısız bir şekilde tamamladıysanız, etrafına mini pop-uplar eklenirse nasıl olacağının çalışmalarını yapabilirsiniz. Bazı pop-uplar yayılarak ortaya çıkar pop-up açılmadan önce etrafında oldukça fazla boş alan bırakabilir. Hikayeyi tamamlamak veya daha fazla pop-up eklemek için kalan bu boş alanları değerlendirebilirsiniz. Pop-up için uygun değilse resimler çizebilir veya pencerelerin altına gizlenmiş metinler ekleyebilirsiniz. Burada tamamen sizin yaratıcılığınız konuşacak!
Kitabın çalışma prototipi
Artık bir kitaba dönüştürülebilecek, pop-up topluluklarından oluşan bir koleksiyonunuz var. Bir prototip oluşturma sürecindeki son adım: tüm sayfaları ve tasarımları düzgün bir şekilde birleştirmek. Kitabınızın kapaklarının sağlam olması gerekiyor ve sayfaları yerine oturtmak için ekstra dikkatli olmanız gerekiyor. Pop-uplar kitap sayfaları olarak birbirine eklendiğinde, bazıları tek tek olduğundaki gibi iyi açılmayabilir. Pop-up sayfalar birleştiğinde, açılmaları için gereken gerginliğin değişmesi nedeniyle bozulmalar görülebilir. Bu aşamada, pop-up’larınızı kitap haline geldiğinde yeniden tasarlamanız ve ayarlamanız gerekebilir.
Özet olarak kitabınızın her bir sayfasının iyi çalıştığı halini yaptığınızda kitabınızı çoğaltabilirsiniz.
Bir pop-up kitabı nasıl oluşturacağınızı detaylıca anlatmaya çalıştık. Ancak bu kadar ilerlemeden önce küçük bir kart denemesi yapmak istiyorsanız onun da bir örneğini aşağıda anlatıyoruz.
Pop-up Kart İçin Malzemeler
- Renkli veya beyaz ince kartonlar
- Makas veya maket bıçağı
- Yapıştırıcı
- Cetvel
- Kesim tahtası
Pop-up Kart Yapılışı
Birinci Adım- 8 ½ “x 11 kart stoğunu dört eşit parçaya kesin. Kağıdı yarıya katlayarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında kat çizgileri boyunca kesin.
İkinci Adım- Düzeltilen parçalardan her birini alın ve yarıya katlayın.
Üçüncü adım- Katlanmış kenarın ortasından 1x1cm kareyi işaretleyin.
Dördüncü Adım- Bir maket bıçağı veya makas kullanarak, katlanmış iki çizgiyi kenara dik olarak kesin. Kestiğiniz parçayı resimdeki gibi katlanmış kenarın ters yönünde katlayın.
Beşinci Adım- Kağıdı açın ve açılan “yaprak” formunu oluşturmak için kare çıkıntıya basın.
Altıncı Adım- Diğer sayfalarda da 5. adımı tekrarlayın.
İPUCU: Kalan kağıtların kesme çizgilerini işaretlemek için ilk kesim sayfasını şablon olarak kullanın.
Yedinci Adım- Bir çubuk kullanarak ilk sayfanın bir tarafına tutkalı yayın. Katlanmış bir ikinci sayfayı ilk sayfanın yapışkan tarafına bastırın.
Dokuzuncu Adım- Toplam 5 sayfa olacak şekilde kalan renkli sayfaları da aynı şekilde tasarlayın.
Onuncu Adım- Pop-up sayfalarınızın her birini çift taraflı bant veya tutkal yardımıyla birbirine ekleyin.
Oluşturduğunuz pop-up karelerin üzerine ne amaçla tasarladıysanız ona uygun resimler seçip keserek yapıştırabilirsiniz. Böylece pratik bir şekilde pop-up kartınızı oluşturmuş olacaksınız 🙂
Sizlere ilham olması için, gerçek resimlerden pop-up kitaplar oluşturan Çinli Colette Fu’nun işlerini de inceleyebilirsiniz.