Sanskritçe bir sözcük olan “mandala”yı tercüme etmek istesek “enerji kabı” gibi bir Türkçe tamlamaya ulaşıyoruz. Sözcük, enerji anlamına gelen “manda” ile kap anlamına gelen “la”dan oluşmuş. Ne zaman oluşmuş? Kırk bin yıl önce!
Mandala nedir?
Genellikle bir dairesel formun içinde binbir şekilde karşımıza çıkan bu ilginç resim tarzı, Hint kökenli dinlerin bir âdeti. Eldeki deseni, adım adım ve belli bir düzene göre boyamak suretiyle yapılan mandala, bir mistik sembolleştirme biçimi olarak alınıyor. Dairesel form, insan bedeni ve aklının sonsuzlukla bir bütünlük içinde olduğunu temsil ediyor.
Çıktığınız yere döndüğünüz bir geometrik form olarak daire, insandan gidenin sonsuza ve sonsuzdan çıkanın insana varacağını ifade eder. Doğunun mistik inançlarında sonsuz hayat, reenkarnasyon gibi fikirlerin ve dolayısıyla “tekrar” ve “dönüş” temalarının önemli meseleler olduğu pek meşhurdur; biliriz. Bir yandan da bu dairesellik bir mikro kosmos, yani dünyanın küçük bir temsili sayılıyor.
Bu hayranlık verici ve enteresan resmetme tarzı, meditasyonun bir biçimi aynı zamanda. Zira bu detaylı desenleme çalışmasını renklendirme sürecinde, insanın tüm aklını ve enrjisini buna vakfetmesi lazım. Bu da, biz bugünün insanları için de, yaşadığımız karmaşadan kaçmak için şahane bir öneri olsa gerek. Mutlaka mistik bir inanışa mensup olmak zorunda değiliz. Zaten zaman aktıkça pek çok kadim sembolün bu yeni düzende kendine tuhaf varlık alanları bulduğu kesin. Mandalanın dövmelerde çok tercih edilen resim türü olması gibi. Yahut meyve salatası dekorasyonuna ilham vermesi…
Mandalanın mistik ve geometrik olmak üzere iki ana türü bulunuyor. Adlarından anlaşılacağı üzre mistik mandala çok daha “resim” gibi dururken, geometrik mandala daha çok desen görüntüsü veriyor. Mistik mandalada, doğunun türlü sembolik formlarına rastlamak mümkün.
Rahiplerin bir araya gelerek yaptıkları kumdan mandalalar ise hayret ve hayranlık verici eserler. Dev mandala deseni, özel olarak hazırlanıyor. Renkli kumlar her bir bölüme uygun biçimde dökülerek şekil boyanmış oluyor.
Peki, mandala yapmak isteyene Meraklısı İçin’in bir önerisi yok mu? Tabii ki var: Mandala Atölyesi.
Bonus: Meşhur markaların logolarından yapılmış “tuhaf” bir mandala… =)