Kış yaklaşıyor. Minik meraklıların hobi ve aktiviteleri de iç mekanlara taşınıyor yavaş yavaş. Origami işte böyle zamanlar için en ideal uğraşlardan biri. Önceki yazımız “Kağıda baktım bir tane, origami gördüm bin tane“de her yaştan meraklıya origamiyi tanıtmaktı hedefimiz. Şimdi sıra minik meraklılarda!
Az malzemeyle kısa zamanda gerçekleştirilen, kolay, eğlenceli ve eğitici bir hobi olan origaminin minik meraklıların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine de olumlu yansımaları oluyor.
Origaminin Çocuk Gelişimine Katkıları
Davranışsal Etkileri
Bu becerilerin gelişimini parça-bütün ilişkisinin anlamlandırılması takip eder. Bir objenin yapımını öğrenen ve uygulayan çocuk yapım yöntemleri hakkında fikir edinmiş olur.
Öğrenme, uygulama ve pratik döngüsü içinde, çocuk olumlu sonuçlara ulaşabilmek için sabretmeyi öğrenir.
Ayrıca origami başka insanlarla, yetişkin ve yaşıtlar ile iletişimi güçlendirir ve çocukların sosyalleşmesine katkıda bulunur. Origami uğraşının yapısı gereği bariz bir rekabet ortamı olmaması da bu durumu kolaylaştıran önemli etmenlerdendir.
Sosyal ve Duygusal Etkileri
Başlangıçta olmasa dahi, origami becerisini geliştiren çocuklar zaman içinde şemasız, özgün üretimler yapmaya başlayabilirler. Bu da yaratıcılıklarının, estetik algılarının ve üç boyutlu tasarım becerilerinin gelişmesini sağlar.
Kendi eserlerini üretmeye başlayan çocuklar seçtikleri origami yaparken seçtikleri form, renk ve dokular aracılığıyla bir ifade yöntemi geliştirebilirler.
Psiko-Motor Gelişime Etkileri
Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve gelişme ile beraber beyin ve omurilik gelişimi esnasında uzuvların isteme bağlı olarak hareket kazanması olarak açıklanabilir. Kasların istemli ve kontrollü çalışmasını sağlamak açısından çocuklarda psiko-motor gelişimi destekleyecek aktiviteler büyük önem taşır.
Dil Gelişimine Etkileri
Origami yapan çocuklar dinler, şemayı takip eder, yapımı gözlemler, aynen uygulamaya çalışıp pratik yaparlar. Tüm bu aşamaların temelinde iletişim yatar. Hem yönlendirmeleri doğru anlayıp uygulayabilmek, hem de soru sorabilmek, cevap verebilmek ve kendini sözel olarak ifade edebilmek için dil becerilerini kullanması gereken çocuk, bu konuda da kendini geliştirir.
Matematiksel Zeka Gelişimine Etkileri
Origami aktivitelerine katılan çocuklar pek çok geometrik şekil ile tanışırlar. Şekiller arasındaki ilişkileri kavrarlar.
Ebeveynlere tavsiyeler
- Origamiye yeni başlayacak minik meraklınız için rengarenk, çeşit çeşit, kullanımı kolay, boyut olarak büyükçe ve origamiye uygun kağıtlar alın.
- Mutlaka çocuğunuzun yaş grubuna uygun bir origami kitabı edinin.
- İlk origamileri birlikte yapın. Birlikte aynı şema üzerinde çalışın. Ancak çocuğunuzun yapacağı origamilere fazla müdahale etmeyin. Ayrı kağıtları katlayın; bir tane size, bir tane de ona. Denemesine, yanılmasına ve yanlış yapmasına izin verin. Zorlandığı noktalarda yönlendirmeler yapın. Origaminizi onunkinden önce tamamlamamaya çalışın.
- Çocuğunuzu arkadaşları ile biraraya getirerek origami partileri düzenleyin. Böylece hem diğer minik meraklılara origami hobisini aşılamış, hem de çocuğunuzun bir yandan sosyalleşerek origami de kendini geliştirmesini sağlamış olursunuz.
- Zor şemalarla başlamamaya dikkat edin. Çocuğunuzun daha ilk origamisinde zorlanması motivasyonunu düşürecektir. Başlarken kolaylıkla tamamlayabileceği figürleri uygulayın.
- Origami yaparken çocuğunuza origami kültüründen, tarihinden bahsedebilirsiniz. Masalsı bir havada aktaracağınız bilgiler onun hem hayal gücünü kullanmasını sağlayacak, hem de merakını arttıracaktır. Bunun için “Kağıda baktım bir tane, origami gördüm bin tane” başlıklı ilk origami yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Origami ile uğraşırken fonda Uzakdoğu çocuk şarkıları çalabilirsiniz. Örneklerini internette kolayca bulabilirsiniz. Minik meraklınız böylece havaya girecektir.
- Origaminin katı kurallarını uygulamak ya da uygulamamak size kalmış. Dilerseniz çocuğunuzun yaptığı origamiyi süslemesine yardımcı olabilir, böylece aktivitenizi renklendirebilirsiniz. Birazcık boya, pul ve boncuktan zarar gelmez.
- Soyut figürlerden çok çocuğunuzun halihazırda tanıdığı figürleri uygulayın. Örneğin, küçük yaştaki meraklılar için flamingo yerine kediden başlayabilirsiniz. Origamide ilerledikçe minik meraklıların bilmedikleri figürleri bir yandan tanıtarak, anlatarak uygulamaya geçebilirsiniz.
- Çocuğunuzun oyuncak olarak da kullanabileceği figürlere öncelik verebilirsiniz. Parmak kuklası, uçurtma, kayık, bebek gibi…
- Çocuğunuzu özel günlerde arkadaş veya yakınlarına kendi elleriyle yaptığı origamilerden hediye etmesi için teşvik edebilirsiniz. Örneğin, anneanneye minik bir demet çiçek, sınıf arkadaşına araba, kuzenine zıplayan kurbağa, annesine kalp, yılbaşında Noel Baba, veya origami süslü tebrik kartları gibi…
- Birlikte yaptığınız origamilerle oynamayı unutmayın!
İyi eğlenceler 🙂